środa, 14 marca 2012

Ciasto NUTELLA

PRZEPIS ZE STRONKI NIGELLI LAWSON:
http://www.nigella.com/recipes/view/nutella-cake-158

SKŁADNIKI:

CIASTO:
     6 dużych jaj, rozdzielonych ( białko i żółtko )
     Szczypta soli
     125g miękkiego masła
     Nutella 400g ( jeden duży słoik lub dwa małe )
     1 łyżka, rum lub wody
     100g orzechy laskowe mielone
     100g gorzkiej czekolady, stopionej
     tortownica 24cm

 WIERCH:

     100g orzechów laskowych (obranych)
     125ml śmietany kremówki
     1  łyżka, rum lub wody
     125g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubijamy tak, żeby masa nie była sucha.
W drugiej misce miksujemy masło i nutelle, następnie dodajemy rum lub wodę i żółtka, orzechy. Odstawiamy na chwilkę do lodówki. 
W tym czasie mieszamy rozpuszczoną czekoladę z białkami.
Następnie łączymy delikatnie obie masy, wlewamy do nasmarowanej formy i pieczemy 40min.
Orzechy prażymy na patelni aby nabrały lekko brązowego koloru z każdej strony.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie polewy:
W rondelku podgrzewamy śmietankę, pokruszoną czekoladę, rum.
Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy z ognia i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Polewamy wystygnięte ciasto i dekorujemy orzechami.


8 komentarzy:

  1. właśnie spróbowałam jest naprawdę super :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm wygląda zacnie!! Jako czekoladoholiczka muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. jest naprawde nieziemskie ja tez kocham czekolade ale to mnie zabilo :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjjj specjalnie dla Ciebie stworzyłam konto na gmailu :))) ciasto piękne, a polewa powalająca...rozmarzyłam się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :**** a polecam to ciasto jest naprawdę świetne :))

      Usuń
  5. Na pewno zrobię - uwielbiam czekoladowe ciasta !!!

    OdpowiedzUsuń