czwartek, 29 marca 2012

Ciasto z egzotyczną galaretką na biszkopcie serowym z musem z białej czekolady

Dzisiaj wraca Mój Narzeczony a On jest miłośnikiem galeretek i owoców ;) dlatego postanowiłam dla Niego przygotować coś ekstra :))

SKŁADNIKI: 10 PORCJI/TORTOWNICA 24CM

BISZKOPT:

160 gr sera na sernik
25 gr masła
120 ml mleka
40 gr mąki pszennej
30 gr mąki kukurydzianej
4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
100 gr cukru pudru
szczypta soli

GALARETKA:

opakowanie galeretki  pomarańczowej
2 banany
1 miękkie mango
1 puszka ananasów w syropie
1/2 soku z puszki z ananasem
 1 łyżka żelatyny w proszku

MUSS:

110 ml mleka
20 gr cukru 
45 gr żółtek ( wychodzą 2 żółtka )
5 gr żelatyny
100 gr białej czekolady
150 ml śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: 
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
w kąpieli wodnej wodnej mieszamy razem ser, masło i mleko, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. W tym czasie żółtka mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą, W drugiej misce ubijamy białka i mieszamy z cukrem pudrem. Masę serową przelewamy do żółtek mieszamy łyżką, dodajemy 1/3 białek mieszamy delikatnie, dodajemy kolejną część białek i powtarzamy proces aż do wymieszania dokładnie całej masy.
 Gotową masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w kąpieli wodnej około 40min, aż ciasto nabierze lekko brązowego koloru oraz sprawdzamy szpikulcem czy po wyjęciu w środku ciasta jest suchy.
Wykładamy i czekamy aż ostygnie.
GALARETKA EGZOTYCZNA:
Owoce kroimy w drobną kosteczkę ( odkładamy na bok 3 krążki ananasa do dekoracji ), galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zalewamy przygotowaną galaretką owoce, dodajemy sok z ananasa oraz łyżkę żelatyny w proszku mieszamy dokładnie i zalewamy tortownicę i czekamy aż wystygnie i stęgnie.
MUSS:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym czasie żółtko mieszamy z cukrem, podgrzewamy mleko. W drugiej misce mieszamy śmietankę z żelatyną. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy.
Zalewamy przygotowaną i stęgnietą prędzej galaretkę i wkładamy ponownie do lodówki aż masa zesztywnieje.
Układamy biszkopt na talerz następnie nakładamy galeratkę z musem z białej czekolady i dekorujemy 3 plastrami pokrojonych ananasów.
Smacznego !!!!


1 komentarz:

  1. pieknie wygląda to ciacho :))))aż chce się zjeść!

    OdpowiedzUsuń