sobota, 24 marca 2012

Cytrynowe serniczki z sorbetem z melona

Przepis z amerykańskiego bloga www.oyofbaking.com jest to moim zdaniem najlepszy cytrynowy przepis na serniki a polewa cytrynowa jest GENIALNA :))


SKŁADNIKI: 12 babeczek

spód:

100 gr pokruszonych herbatników (polecam z biedronki BONITKI (herbatniki maślane pełnoziarniste)

15 gr granulowany cukier biały

55-65 gr roztopionego masła

masa serowa:

454 gr ser twarogowy do serników, temperatura pokojowa

130 gr granulowany cukier biały

1/8 łyżeczki soli

2 duże jajka, temperatura w pokojowa

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

120 ml kwaśnej śmietany

polewa cytrynowa:

3 duże jajka

150 gramów granulowany cukier biały

80 ml świeżego soku z cytryny

56 g masła

1 łyżka drobno startej skórki z cytryny

1 dojrzały, miękki melon


PRZYGOTOWANIE:

 Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni 

SPÓD:
W małej misce rozgniatamy herbatniki i łączymy je z roztopionym masłem oraz cukrem. Wypełniamy papilotki do bebeczek i ugniatamy łyżką dobrze do dna.
Umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA:
W misce miksujemy na wolnych obrotach razem ser, cukier oraz sól. Dodajemy pojedynczo jajka i cały czas miksujemy na końcu wlewamy ekstrakt z wanilii i śmietanę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Wyjmujemy papilotki z lodówki i równomiernie rozprowadzamy powstała masę serową.
Pieczemy 25 min ( ja piekłam 35 min, kwestia piekarnika ) aż masa serowa będzie dobrze ścięta tzw. nie chwiejąca się :)
Upieczone wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą dobę.
POLEWA CYTRYNOWA:
Metalową miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka, cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie ) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja śmietany. 
Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.
Dodajemy masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy skórkę z cytryny, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec tworzeniu się skorupy. Studzimy.
Po schłodzonych babeczkach nakładamy wystudzoną polewę cytrynową, przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
ja dodatkowo przygotowałam sorbet z melona.
łyżeczką uformowałam kulki i umieściłam je w zamrażalniku na całą dobę.
 



5 komentarzy:

  1. są bajeczne!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyca mnie w nich wszystko - kolory, składniki, dobór smaków...niesamowite :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) świetne są :) Muszę zrobić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają wspaniale! maleńkie i słodkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam bardzo za miłe komentarze!!!polecam ten przepis babeczki są przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń