piątek, 2 marca 2012

Dorsz w cieście philo na rague z zielonej fasolki, korzenia selera i pietruszki

DORSZ W CIEŚCIE PHILO NA RAGUE Z ZIELONEJ FASOLKI, KORZENIA SELERA I PIETRUSZKI

składniki:( 2 osoby)

250 g fileta z dorsza ( dwa kawałki)
2 płaty ciasta filo ( dostępne w kuchni świata-stary browar)
1 sredni seler
1 duży korzeń pietruszki
500 g mrożonej zielonej fasolki
śmietanka 36%
sól i pieprz
cytryna
oliwa z oliwek
pieprz cytrynowy
koperek
rozmaryn
tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni /25min albo 170 stopni /35min
Filety rybne pokropić cytryną, przygotować marynatę z pietruszki posiekanej ( lub suszone) z pieprzem cytrynowym.
Rybę marynujemy i odstawiamy do lodówki na 1godz.
Korzeń pietruszki, seler kroimy w cienkie paseczki i wraz z zieloną fasolką smażymy na patelni na oliwie z oliwek doprawiając wedle uznania rozmarynem i tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę do smaku również według uznania ( ja osobiście wolę jak warzywa lekko pływają w śmietance dlatego dodaję więcej)
Przygotowujemy sobie płaty z ciasta filo jeden płat na jeden kawałek ryby.
Ja składam duży gotowy płat na pół , smaruje go oliwka, kładę rybę i zawijam w kostkę, zawiniętą rybę smarujemy oliwką na wierzchu ( lepiej jeszcze będzie jak użyjecie roztrzepanego żółtka.
Tak samo postępujemy z każdym kolejnym kawałkiem ryby i ciasta filo.
Rybę smażymy 25 min przy 200stopniach albo 35min przy 170 stopni ( ogólnie jeśli ciasto zrobi się lekkawo brązowawe to wtedy możemy wyciągnąć i rybka jest gotowa;)
Polecam danie BARDZO DOBRE ;))

2 komentarze:

  1. cciekawy przepis, skorzystam niebawem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatka polecam naprawdę super danie i proste, proponuję w ogóle użyć łososia smakuje jeszcze lepiej i włożyć do środka odrobinę masła rewela :))

      Usuń