wtorek, 6 marca 2012

Gorąca sałatka z soczewicy z sosem balsamicznym

Dla tych co nie potrafią przekonać się do soczewicy polecam tą sałatkę, jest naprawdę super :))

SKŁADNIKI:6-8 porcji

200 gr gotowanej soczewicy
4 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula krojona
4 łodyżki selera pokrojonego w plastry
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 soczyste cukinie pokrojone w kostkę
130 gr fasolki szparagowej zielonej pokrojonej na małe kawałki
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
1/2 żółtej papryki pokrojonej w kostkę
1 łyżka musztardy dijone
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Umieścić ugotowaną soczewicę w dużej salaterce, może być jeszcze ciepła.
2. Podgrzać olej na patelni i usmażyć na niej seler i cebulę przez około 2-3min - aż zmiękną ale nie zbrązowieją.
3. Dodać czosnek, cukinię i fasolkę i smażyć przez 2 min, mieszając.
Dodać papryki i smażyć przez minutę.
5. Domieszać musztardę i ocet balsamiczny; mieszać aż wszystko będzie ciepłe i dobrze połączone.
6. Polać ciepłą mieszanką soczewicę i dobrze wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i od razu podawać.
DOBRA RADA:
Aby ugotować soczewicę, należy ją opukać w zimnej wodzie i włożyć do dużego garnka. Zalać dużą ilością zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu przez 10 min, potem zmniejszyć płomień i gotować przez 35 min.


2 komentarze:

  1. nigdy nie jadlam soczewicy, nie wiem jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam jest naprawdę pyszna mój Kucharz mnie nauczył jeść :)
    a bardzo dobra ze śmietanką tortową 36% smażona w rondelku :)

    OdpowiedzUsuń