poniedziałek, 5 marca 2012

Krem z cukinii i zielonego ogórka

SKŁADNIKI:

2 cukinie średnie
1/2 ogórka zielonego, surowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
 2 plasterki sera gouda, topionego hochland (mix fit)
2 bulionetki KNORR
1 litr gorącej, przegotowanej wody
małe opakowanie jogurtu greckiego light
3 łyżki śmietany tortowej 36%
sól i pieprz
parmezan do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Bulionetki rozpuszczamy w gorącej wodzie, w garnku. Cukinie i ogórka kroimy w duże plastry i wrzucamy do garnka. Cebulę i czosnek, obieramy i również wrzucamy do garnka z cukinią. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 min.
Następnie zdejmujemy garnek z ognia. Miksujemy blenderem i dodajemy jogurt, śmietankę i plastry ser.
Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy parmezanem przed podaniem :)
SMACZNEGO :))


6 komentarzy:

  1. uwielbiam cukinie! Krem musi być bardzo wiosenny?

    OdpowiedzUsuń
  2. no jest super polecam :)))tanio, zdrowo i smacznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. zielony, optymistyczny i zdrowy obiad

    OdpowiedzUsuń