niedziela, 11 marca 2012

Miodowo-musztardowy kurczakw boczku na bakłażanach, podawany z placuszaki z ziemniaków i parmezanu.

SKŁADNIKI:
NA KURCZAKA/4 porcje
750 gr piersi z kurczaka
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki musztardy
12 plastrów boczku wędzonego
2 duże cebule
1 łyżka tymianku
1 duży bakłażan
oliwa do posmarowania blachy
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokrój na 12 niedużych filetów, oprósz solą i pieprze. Miód wymieszaj z musztardą i tymiankiem i zamarynuj kurczaka. Odstaw go na cztery godz, a najlepiej na całą noc.
Na każdy kawałek kurczaka połóż cienkie krążki cebuli i wszystko zawiń w plaster boczku. Dużą blachę nasmaruj oliwą i umieść na niej mięso i pokrojone w plastry bakłażany.
Piecz przez 30 min w temp 200 stopni.

SKŁADNIKI:
PLACUSZKI: 10 -12 porcji
1 kg ziemniaków
sól
pęczek natki pietruszki
5 żółtek
5 łyżek startego parmezanu
5 łyżek gęstej śmietany
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ścieramy na tarce z dużymi oczkami, solimy odstawiamy. Natkę siekamy. Blachę wykładamy pergaminem i smarujemy oliwą. Piekarniki rozgrzewamy do temp 180 stopni. Ziemniaki mocno odciskamy z wody. Suche mieszamy z roztrzepanymi żółtkami, parmezanem, pietruszką śmietaną, solą i pieprzem.
Rozkładamy masę na pergaminie o grubości 2cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40min.
Wyjmujemy, studzimy wycinamy kółeczka lub kroimy w kwadraty. Przed podaniem ponownie wstawiamy do piekarnika. by tylko się zagrzały :))






1 komentarz: