czwartek, 22 marca 2012

Pieczona pierś z kurczaka z wiosennymi warzywami

SKŁADNIKI: 1 osoba

150 gr piersi z kurczaka
1/2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
pęczek rzodkiewek
200 gr baby marchewek ( polecam młodą marchewkę, ja niestety nie mogłam dostać nigdzie )
3 małe korzenie pietruszki
1 szalotka
4 młode ziemniaczki ( ja nie lubię dlatego zrobiłam bez )
koperek
sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kropimy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy łyżką oliwy.
Kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy 15min.
W tym czasie obieramy warzywa i mieszamy w misce z oliwą, solą i pieprzem
Wyjmujemy po 15 min kurczaka i kładziemy warzywa i skrapiamy resztą soku z cytryny i zapiekamy 25min.
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem 
Pysznie i zdrowo :))


7 komentarzy:

  1. pyszna polecam zdrowo i kolorowo :))

    OdpowiedzUsuń
  2. allleeee porcja witamin, mega pyszności!
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie!
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję już wchodzę na bloga i będę obserwatorem :))

    OdpowiedzUsuń
  4. oh jakie slodkie marcheweczki (:
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje i również pozdrawiam gorąco :))

      Usuń
  5. Bardzo zachęcająco wyglada! Taki wiosenny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń