niedziela, 11 marca 2012

Sernik jabłkowo - karmelowy

SKŁADNIKI:
SPÓD:
140 gr mąki
100 gr brązowego cukru
230 gr masła w temp pokojowej
MASA SEROWA:
500 gr serka śmietankowego na sernik
100 gr cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
NADZIENIE JABŁKOWE:
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
KRUSZONKA:
60 gr otrębów owsianych
100 gr brązowego cukru
115 gr masła w temp pokojowej
sos karmelowy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

W MISCE MIESZAMY MASŁO, CUKIER BRĄZOWY I MĄKĘ, UGNIATAMY MASĘ CIASTO NA SPÓD
ODPOWIEDNIE PRZYGOTOWANYM CIASTEM WYPEŁNIAMY TORTOWNICĘ ( WCZEŚNIEJ ZASMAROWANĄ ) LUB BLASZKĘ DO PIECZENIA. PIECZEMY OKOŁO 15 MIN W TEMP 175 STOPNI
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ, MIKSUJEMY SER, CUKIER, JAJKA I WANILIĘ NA JEDNOLITĄ MASĘ.
NAKŁADAMY NA WCZEŚNIEJ UPIECZONY SPÓD
JABŁKA KROIMY NA KAWAŁKI O WIELKOŚCI 2 CM I MIESZAMY Z CYNAMONEM I CUKREM
PRZYGOTOWANE KAWAŁKI JABŁKA KŁADZIEMY NA MASĘ SEROWĄ.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ .UGNIATAMY OTRĘBY Z BRĄZOWYM CUKREM I MASŁEM.
PRZYGOTOWANĄ KRUSZONKĘ NAKŁADAMY NA MASĘ SEROWĄ I UMIESZCZAMY W PIEKARNIKU. PIECZEMY 30 MINUT W TEMP 175 STOPNI A OSTATNIE 5 MIN REDUKUJEMY TEMP DO 150 STOPNI.
CZEKAMY AŻ CIASTO WYSTYGNIE U POLEWAMY MASĄ KARMELOWĄ :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz