piątek, 2 marca 2012

Tort z ciasta francuskiego serowo-malinowy z truskawkami

TORT Z CIASTA FRANCUSKIEGO SEROWO-MALINOWY Z TRUSKAWKAMI
Najlepiej przygotować taki tort jak są świeże maliny i truskawki

SKŁADNIKI:( tortownica 26cm)
Spód tortu:
6 plastrów ciasta francuskiego, mrożonego
1 łyżka cukru brązowego
masa serowa:
500 gr malin
12 truskawek do dekoracji
1czekolada na polewę
250gr twarożku waniliowego
3 torebki żelatyny w proszku
60 gr cukru
200 ml słodkiej śmietany


PRZYGOTOWANIE:

1. Trzy plastry ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować.
Bokiem tortownicy wyciąć koło z ciasta ostrym nożem.
Posypać cukrem i umieścić na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec około 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg) .
2. Resztę ciasta również ułożyć warstwowo i rozwałkować.
Wyciąć następny krąg i podzielić go na 12 kawałków.
Następnie upiec tak samo jak spód.
3. Maliny zmiksować. Twarożek z piuree z malin i żelatynę ucierać przez minutę, następnie wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić i wymieszać z masą serową.
4. Spód ciasta ułożyć na platerze i posmarować nadzieniem. Na wierzchu ułożyć porcje ciasta i udekorować rozpuszczoną czekoladą i truskawkami i ubitą śnieżką :))
pychota :))


2 komentarze: