sobota, 14 kwietnia 2012

Mini serniczki z musem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczową

Z miłości do serników, każdy weekend musi być w towarzystwie serowym :))
dzisiaj mój eksperyment z musem pomarańczowym :)

SKŁADNIKI: 12 babeczek

spód:

100 gr
pokruszonych herbatników (polecam z biedronki BONITKI (herbatniki maślane pełnoziarniste)
15 gr granulowany cukier biały
55-65 gr roztopionego masła

masa serowa:

454 gr ser twarogowy do serników, temperatura pokojowa
130 gr granulowany cukier biały
1/8 łyżeczki soli
2 duże jajka, temperatura w pokojowa
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 ml kwaśnej śmietany

mus pomarańczowy:

3 duże jajka
150 gramów granulowany cukier biały
80 ml świeżego soku z pomarańcza
56 g masła
kandyzowana skórka pomarańczowa

 
świeża pomarańcza do dekoracji 


PRZYGOTOWANIE:
 Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni 

SPÓD:
W małej misce rozgniatamy herbatniki i łączymy je z roztopionym masłem oraz cukrem. Wypełniamy papilotki do bebeczek i ugniatamy łyżką dobrze do dna.
Umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA:
W misce miksujemy na wolnych obrotach razem ser, cukier oraz sól. Dodajemy pojedynczo jajka i cały czas miksujemy na końcu wlewamy ekstrakt z wanilii i śmietanę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Wyjmujemy papilotki z lodówki i równomiernie rozprowadzamy powstała masę serową.
Pieczemy 25 min ( ja piekłam 35 min, kwestia piekarnika ) aż masa serowa będzie dobrze ścięta tzw. nie chwiejąca się :)
Upieczone wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą dobę.
MUS POMARAŃCZOWY:
Metalową miskę umieszczamy na garnku z gotującą wodą i umieszczamy w niej jajka, cukier oraz sok pomarańczowy. Mieszamy cały ( aby masa nie osiadła na dnie ) czas dokładnie przez około 10 min aż powstanie konsystencja śmietany. 
Zdejmujemy z ognia i natychmiast odcedzamy przez drobne sitko.
Dodajemy masło w małych kawałeczkach i mieszamy dokładnie, na końcu wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy i natychmiast przykrywamy aby zapobiec tworzeniu się skorupy. Studzimy.
Po schłodzonych babeczkach nakładamy wystudzony mus pomarańczowy, przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Dodatkowo dekorujemy świeżą pomarańczą


1 komentarz: