środa, 25 kwietnia 2012

Muffinki z mąki ryżowej z gruszką i suszoną śliwką

Wczoraj dostałam mąkę ryżową i postanowiłam coś wykombinować ....a co najbardziej lubię piec muffinki i babeczki :D

SKŁADNIKI: 10 MUFFINEK, FOREMKI SYLIKONOWE

150 gr mąki ryżowej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 gr  cukier brązowy , light ( uważam że 50gr też wystarczy )
1 łyżeczka cynamonu
50 ml miodu ( użyłam wielokwiatowy )
3 łyżki śmietany gęstej 18%
2 małe gruszki
10 suszonych śliwek


PRZYGOTOWANIE:

W dużej misce przesiewamy i łączymy razem mąkę, proszek do pieczenia,cukier i cynamon.
Następnie dodajemy miód i śmietanę i mieszamy.
Dodajemy jajka, pojedynczo, mieszając.
Dobrze połączone ciasto przelewamy do przygotowanych foremek.
Na wierzch kładziemy pokrojone w kostkę gruszki i śliwkę.
Pieczemy około 24 - 30 min w piekarniku w temp. 160 stopni ( termoobieg )
 




2 komentarze:

  1. Mąki ryżowej nie jadłam, ale widzę że doskonale nadaje się do wypieków. Zapraszam do wzięcia udziału w rozdaniu na moim facebooku

    OdpowiedzUsuń