czwartek, 12 kwietnia 2012

Schab duszony w warzywach

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

schab bez kości w plastrach ( 5 sztuk )
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
papryka czerwona, słodka suszona
pieprz
sól
tymianek świeży
rozmaryn świeży
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki tortowej
1 łyżka mąki pszennej
1 woreczek ryżu basmati


PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w cienkie plastry, wzdłuż włókien. Obtaczamy w przyprawach i mące, smażymy na rozpuszczonym maśle z każdej strony. Warzywa kroimy w paski i wrzucamy na patelnie z podsmażonym schabem, podsmażamy, zalewamy wodą, wkładamy świeży rozmaryn i tymianek i dusimy przez około 45 min na wolnym ogniu, następnie dodajemy łyżkę śmietanki, mieszamy dokładnie. Serwujemy z ryżem basmati.
SMACZNEGO!!!! 


3 komentarze: