sobota, 5 maja 2012

Ciasto jogurtowo - owsiane z suszoną żurawiną

Zdrowo i dietetycznie :)) Kolejna,ciekawa, słodka propozycja dla Was :)

SKŁADNIKI: ( MAŁA FOREMKA DO CHLEBA )


1 szklanka ( prawie pełna ) mąki pełnoziarnistej ( ja wykorzystałam mąkę orkiszową )
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
5 gr proszku do pieczenia 
garść płatków migdałów


220 ml jogurtu greckiego ( wykorzystałam light )
80g rodzynek / żurawina / wiśnie
3 łyżki cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Dokładnie w jednej misce mieszamy naczynia na spód.
W drugiej misce mieszamy składniki na masę jogurtową.
Blaszkę do pieczenia natłuszczamy.
Wykładamy 3/4 masy przygotowanej na spód, a resztę zostawiamy do posypania na wierzch ciasta.
Następnie wykładamy masę jogurtową i posypujemy pozostałą mieszanką przygotowaną na spód i garścią migdałów.
Pieczemy w piekarniki 40 min.
Następnie odstawiamy do ostygnięcia i możemy zajadać :) 

 

1 komentarz:

  1. fajnie wygląda...takiej kombinacji jeszcze nie probowalam

    OdpowiedzUsuń