poniedziałek, 14 maja 2012

PASTA SZPINAKOWO - ORZECHOWA

W związku z Moim konkursem, też mnie dzisiaj natchnęło i przygotowałam wspaniałą pastę dla Was ze szpinakiem i orzechami, idealnie komponuje się z chlebem żytnim na ciepło jak i na zimno :)

SKŁADNIKI:

 
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku ( obrany i starty )
1 łyżka masła
250 gr świeżego szpinaku
2-3 łyżki śmietany
2 jaja wiejskie ( na twardo obrane i pokrojone w kosteczkę )
½ szklanki orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie:
 gałka muszkatołowa
starty parmezan
świeży domowy żytni chleb


PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, dodajemy posiekaną cebulę i starty czosnek.
Smażymy aż czosnek i cebula będą szkliste, lekko zarumienione.
Szpinak myjemy i siekamy. Dodajemy do podsmażonej cebulki z czosnkiem zmniejszamy ogień na średni i dusimy przykrywają pokrywką przez około 10min, aż szpinak będzie miękki, następnie solimy i pieprzymy wedle uznania.
Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Za pomocą blendera miksujemy jajko i orzechy.
Mieszamy razem wystygniętą mieszankę szpinakową z zmiksowanymi orzechami i jajkiem, po czym używając blendera miksujemy około 5-10sekund, aż wszystko dokładnie będzie wymieszane.
Opcjonalnie dodajemy starty parmezan i podajemy z pysznym, świeżym chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz