czwartek, 3 maja 2012

Pieczone Zielone szparagi otulone szynką szwardzwaldzką podawane na gorące bagietce, świeżej sałacie i pomidorkach koktajlowych z balsamico z sosem gorgonzola

Udało mi się wczoraj dostać piękne, zielone szparagi w dość rozsądnej cenie :D
Przygotowałam danie, które pokazał mi Mój Kucharz Minos, jest bardzo proste ale swoim smakiem i wyglądem robi furorę :)

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

1 pęczek zielonych szparagów
1 opakowanie szynki szwardzwaldzkiej 
100 gr sera gorgonzola
1 łyżeczka śmietanki
3/4 opakowania mix salad
1 małe opakowanie pomidorów koktajlowy ( 200 gr )
młoda cebulka 
1 mała bagietka
świeży rozmaryn
3 łyżki oliwy z oliwek
sos balsamico 


PRZYGOTOWANIE:

Szparagi gotujemy, ja wkładam do wrzącej wody w dość wysokim garnku i gotuję około 12 minut ( al dente)
Po ugotowaniu, każdy szparag z osobna owijamy plasterkiem szynki szwardzwaldzkiej i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, ( które natłuszczamy przed pieczeniem ).
Posypujemy świeżym rozmarynem i polewamy oliwą z oliwek.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 150 stopni tak długo aż szynka zrobi się lekko brązowawa i chrupiąca.
Ser gorgonzola rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy łyżeczkę śmietanki.
Bagietkę kroimy na małe kawałeczki, lekko podgrzewamy w piekarniku aż będzie chrupiąca.
Układamy na talerzy sałatę, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną młodą cebulkę, polewamy balsamico wedle uznania.
Następnie układamy gorącą bagietkę, szparagi i polewamy sosem gorgonzolą 
pychota :)



2 komentarze:

  1. Pyszności, teraz już jestem pewna, dlaczego wybrałam tą właśnie potrawę :)
    Przygotuję, gdy tylko dostanę zielone szparagi!

    OdpowiedzUsuń