wtorek, 29 maja 2012

Pieczony kurczak z pomidorowym ragout

Przepis zaczerpnięty od Mistrza Kuchni Gordona Ramsay-a 
pychota polecam!!!

SKŁADNIKI: 8 PORCJI

5 łyżek oliwy
8 piersi od kurczaka
sól morska
pieprz
4 nieobrane, rozgniecione szalotki
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
2 pokrojone bakłażany
garść tymianku
garść rozmarynu
4 pokrojone cukinie
kieliszek białego wytrawnego wina
8 pomidorów koktajlowych, obranych, wypestkowanych i pokrojonych ( lub 30 gr krojonych pomidorów z puszki)



PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Piersi kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smażymy partiami na oliwie po 3-4 min z każdej strony; odkładamy na talerz. Na patelnię dolewamy pozostała oliwę wkładamy szalotki, czosnek, bakłażany i część tymianku i rozmarynu. Dusimy 5-7 min. od czasu do czasu mieszając. Oprószamy solą i pieprzem dokładamy cukinię i wino. Dusimy aż połowa wina się wchłonie, dodajemy pomidory, chwilę podsmażamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy piersi z kurczaka i posypujemy resztą tymianku i rozmarynu. Pieczemy ok. 10 min aż mięso zmięknie. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim danie na 5 min. Podajemy w naczyniu żaroodpornym od razu po wyjęciu z piekarnika z pieczywem 


4 komentarze:

  1. wooww genialnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam szczególnie jak ktoś uwielbia świeży rozmaryn i tymianek :)))

      Usuń