środa, 9 maja 2012

Pomidorowe spaghetti z chorizo i zielonym groszkiem

Dzisiaj postanowiłam zrobić coś na ostro i w końcu wykorzystać moje suszone papryczki chilli :))

SKŁADNIKI: 3 OSOBY

300 gr spaghetti pomidorowego
1 puszka całych pomidorów bez skórki
1 puszka zielonego groszku
2 ząbki czosnku
1 duża kiełbasa chorizo
1 łyżka oliwy 
garść świeżej bazylii
1 suszona papryczka chilli ( posiekana )
1 łyżka śmietany 18%
sól morska
pieprz
opcjonalnie ( starty parmezan lub kozi ser )



PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
W rondelku podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w paski kiełbasę, smażymy kilka minut.
Następnie dorzucamy starty czosnek i posiekaną papryczkę i smażymy na średnik ogniu około 3 minut, aż czosnek zrobi się lekko szklisty.
Wlewamy puszkę pomidorów i dusimy wszystko na małym ogniu około 15 min.
Dodajemy śmietanę, posiekaną świeżą bazylię oraz groszek. 
Wszystko dokładnie mieszamy i wrzucamy ugotowany prędzej makaron.
Posypujemy startym parmezanem lub serem kozim ( wedle uznania )
polecam PYCHOTA :)



1 komentarz: