środa, 6 czerwca 2012

Ciasto migdałowe ze świeżymi czereśniami i morelami

SKŁADNIKI: FOREMKA PROSTOKĄTNA

500 gr świeżych czereśni
4 świeże morele
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mielonych migdałów
3/4 szklanki cukru
3 jajka temp. pokojowa
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka ekstrakt migdałowy
125 gr masła temp. pokojowa
garść migdałów zblanszowanych do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:

Czereśnie i morele myjemy, czereśnie drążymy natomiast morele kroimy w małe kosteczki i odstawiamy na bok.
Foremkę, prostokątną natłuszczamy, kładziemy papier do pieczenia i odkładamy na bok.
W jednej misce mieszamy mąkę z migdałami, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce ucieramy mikserem masło z cukrem, dodajemy pojedynczo jajka mieszając oraz stopniowo dosypujemy mieszankę z migdałów i mąki.
Na końcu dodajemy ekstrakty i wszystko dokładnie mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki dokładnie się połączą.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki na wierch kładziemy przygotowane czereśnie i morele oraz posypujemy migdałami.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez około 1 godz i 10 min, ja przykryłam ciasto po około 30min, żeby nie przypiekło się za bardzo z wierzchu.
Pyszne!!!

2 komentarze:

  1. a ja dzisiaj też zrobiłam ciasto z czereśniami:) pozdrawiam zatem czereśniowo:)

    OdpowiedzUsuń