piątek, 15 czerwca 2012

Krem kalafiorowo-koperkowy na jogurcie z chilli i owczym serem

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

1 kalafior
1/2 pęczek koperku świeżego
2 l bulionu z kury
2 cebule
1 mały seler
1 mały por
2 pietruszki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
1/2 łyżeczki chilli
200 ml jogurtu greckiego ( użyłam light )
garść startego sera owczego
do dekoracji śmietanka kremówka 36%


PRZYGOTOWANIE:

Warzywa kroimy w kostkę i razem z kalafiorem wkładamy do bulionu i gotujemy około 1 godz. 20 min.( na małym ogniu )
Dodajemy przyprawy, jogurt, i posiekany koperek miksujemy na gładki krem. Tuż przed podaniem zupy można przygotować grzanki -skrapiamy oliwą i zapikamy w piekarniku.
Zupę wlewamy do miski posypujemy startym owczym serem i dekorujemy śmietanką.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz