poniedziałek, 11 czerwca 2012

Makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie pomidorowo-szparagowym ze świeżym parmezanem

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

450gr piersi z kurczaka 
boczek surowy ( ja kupuje ten w małych kosteczkach z Lidla ) jedno opakowanie
300 gr makaron penne
500 gr świeżych szparagów
250 gr świeżego groszku
250gr pomidorów całych w puszcze bez skórki
1 duża cebula
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży rozmaryn
świeża bazylia
świeże oregano
papryka słodka w proszku
sól i pieprz
świeży parmezan 

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi obieramy i blanszujemy w gorącej wodzie.
Na patelni smażymy boczek i kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawionego wedle uznania, ja nie dodaję soli bo boczek sam w sobie jest bardzo słony oraz nie dodaje tłuszczu do smażenia.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy posiekaną w kosteczkę cebulę, doprawioną solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al'dente i odcedzamy.
Ugotowane szparagi kroimy na małe kawałeczki wrzucamy do usmażonej cebuli, dodajemy pomidory i dusimy około 5 min.
Dodajemy 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% i dokładnie mieszamy.
Następnie dokładamy do przygotowanego sosu usmażonego kurczaka, boczek oraz odcedzony makaron.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy ze świeżo startym parmezanem.
Pyszności!!!



1 komentarz:

  1. makarony uwielbiam, a w połączeniu z kurczakiem, pomidorami, serem i ziołami to już w ogóle super :)

    OdpowiedzUsuń