środa, 27 czerwca 2012

Muffinki jagodowo-morelowe z kawałkami białej czekolady

Dawno nie piekłam muffinek, dlatego będąc dzisiaj w sklepie zauważyłam piękne, polskie jagody i postanowiłam że dzisiaj one zagrają główną role!

SKŁADNIKI:12 sztuk

125 ml oleju słonecznikowego
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżeczki soku z cytryny
260 gr mąki pszennej 500
200 gr białej czekolady
160 gr cukru 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 gr świeżych jagód
3 małe świeże morele

PRZYGOTOWANIE:

 Przygotowujemy sobie dwie miski. W jednej misce mieszamy ( olej, mleko, jajko i sok z cytryny )
W drugiej misce ( mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz połowę posiekanej na drobną kosteczkę białą czekoladę )
Mieszamy mokre i suche składniki, następnie dodajemy jagody i przelewamy masę do papilotek umieszczonych w formie na babeczki.
Na wierz posypujemy resztą posiekanej czekolady oraz kawałkami wcześniej pokrojonych moreli.
Pieczemy w temp. 160 stopni około 20-25 min.
Pyszności !!!!

3 komentarze:

  1. to jajko to ubijać na pianę, czy po prostu zmieszać??Narobiłas mi smaka!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nic nie ubijasz,mieszasz wszystko dokładnie :) polecam

      Usuń