sobota, 9 czerwca 2012

Pieczarka zapiekana z kozim serem podawane z sałatką ze świeżych warzyw i ziół z nutką balsamico na gorącej bagietce

Uwielbiam takie połączenie, przepis zaczerpnięty od Mojego Kucharza Minosa.
Proste danie idealnie jako przystawka :)

SKŁADNIKI: 1 OSOBA

1 duża pieczarka
2 plastry sera koziego ( najlepszy w roladzie )
garść świeżej sałaty
kilka pomidorków koktajlowych
świeża, młoda cebulka
świeży rozmaryn
świeże oregano
świeży tymianek
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
bagietka
1 łyżka balsamico


PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy polewamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanymi ziołami i zapiekamy w piekarniku ( w temp. 180 stopni ) około 20 min ( podglądamy żeby się nie spaliło :) )
W tym czasie pomidorki kroimy na połówki, siekamy w cienkie plasterki młodą cebulkę.
Po upieczeniu pieczarki, nakładamy na nią plastry sera koziego, polewamy sosem który powstał z pieczonej pieczarki, ja dodatkowo posypuje jeszcze raz świeżymi ziołami ( oczywiście wedle uznania) obok układamy bagietę, którą również kropimy oliwą z oliwek.
Wkładamy pieczarkę z serem oraz bagietkę do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 25 min ( w temp. 180 stopni ) aż ser kozi rozpuści się w środku )
Dekorujemy na talerzu: świeżą sałatką, pomidorkami, cebulką, oraz balsamico.
Na przygotowaną sałatkę nakładamy chrupiącą bagietkę i pieczarkę z serem kozim :)
PYCHOTA!!! I TEN ZAPACH :D




1 komentarz: