niedziela, 3 czerwca 2012

Słodki kurczak w syropie klonowym

Uwielbiam słodkie marynaty do mięs :)
Dzisiaj proponuję Wam kurczaka w syropie klonowym :)

SKŁADNIKI: 6 PORCJI

2 udka kurczaka, bez kości
6 łyżek syropu klonowego
1 łyżka drobnego cukru
starta skórka i sok z 1/2 pomarańcza
2 łyżki ketchupu PUDLISZKI 
2 łyżeczki sosu worcester

Do przybrania:
plastry pomarańcza
listki świeżej bazylii
surowa, czerwona papryka

D podania:
pieczywo włoskie 
pomidorki koktajlowej
ogórki małosolne
młoda cebulka ze szczypiorkiem


PRZYGOTOWANIE:

Używając ostrego noża robimy po 3 nacięcia na każdym kawałku mięsa. Umieszczamy kurczaka w naczyniu płytkim, niemetalowym.
Aby przygotować marynatę należy zamieszać w małej miseczce strop klonowy, cukier, skórkę i sok z pomarańczy, ketchup oraz sos worcester.
Przelać marynatę na kurczaka i zamieszać, by pokrył się nią całkowicie. 
Przykryć i schłodzić w lodówce (ja zawsze marynuję mięso minimum 12 godzin. )
Wyjmujemy kurczaka z marynaty i zachowujemy ją.
Układamy kurczaka na grillu i pieczemy na gorącym węglu przez około 20 min obracając i smarując marynatą.
Przekładamy i układamy na talerzu, dekorujemy pomarańczą i bazylią. 
Podajemy najlepiej z pieczywem włoskim np. foccacia i letnią sałatką.
Jeśli nie mamy czasu możemy pominąć marynowanie i bezpośrednio polewać przygotowaną marynatą podczas grillowania.

1 komentarz:

  1. Super kurczak ! Uwielbiam mięso w takich marynatach :)

    OdpowiedzUsuń