poniedziałek, 25 czerwca 2012

Tagliatelle w sosie szpinakowo-szparagowym z owczym serem

SKŁADNIKI:4 OSOBY

500 gr świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek świeżych szparagów 500 gr
300 ml śmietany 18%
1 opakowanie serka topionego ementaler 100 gr
starty ser owczy
sól i pieprz
koperek do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy a'dente i odcedzamy.
Szpinaki myjemy i osuszamy w durszlaku, w tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz starte ząbki czosnku, następnie dokładamy szpinak i dusimy pod przykryciem aż zrobi się miękki, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy szpinak się dusi, obieramy szparagi i gotujemy na pół twardo.
Po ugotowaniu kroimy je na kawałki około 5 cm.
Gdy szpinak zmięknie dodajemy śmietanę i serek topiony i dokładnie wszystko mieszamy.
Na końcu dorzucamy przygotowane szparagi i ugotowany makaron, dokładnie łączymy wszystko, mieszając.
Podajemy ze świeżo startym serem owczym.
Pychota!!!



2 komentarze:

  1. Mmmm.... wygląda przepysznie *_*
    Tym bardziej, że ja uwielbiam makaron! Ale dałabym tu makaron pełnoziarnisty = )
    A ile taka porcja może mieć kalorii?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcja ma około 500 kcal ...ja używam tylko makaron z pszenicy durum :)

      Usuń