wtorek, 10 lipca 2012

Schab pieczony z boczkiem i glazurze z brązowego cukru

Nie przygotowuje schabu często, gdyż nie jest to moje ulubione mięso, jednak ten zestaw przypraw oraz glazura z brązowego cukru jest super.

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

5 kawałków schabu bez kości
10 plastrów wędzonego boczku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka soli 
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

GLAZURA:

1/2 szklanki cukru brązowego light
1 łyżka mąki
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki łagodnej musztardy


PRZYGOTOWANIE:

Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni. Każdy plaster schabu owijamy 2 plastrami boczku.
W małej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i posypujemy przygotowany boczek.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 min.
W tym czasie w miseczce przygotowujemy glazurę z brązowego cukru. Po 30 min wyjmujemy schab i smarujemy przyrządzoną glazurą, zapiekamy około 15 min.
Idealnie smakuję to mięso z młodymi ziemniaczkami i burakami w occie. Polecam

3 komentarze:

  1. bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. schab, to tez nie jest mój faworyt. Chyba si przejadłam, niemniej jednak twoja propozycja zrobiła mia na niego ochotę. Dziękuję za inspirację :)

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie suche,chyba coś tłuszczu by sie przydało

    OdpowiedzUsuń