poniedziałek, 2 lipca 2012

Włoskie kiełbaski z fasolą

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

1 żółta papryka
8 włoskich kiełbasek
1 łyżka oliwy z oliwek Monini
1 duża cebula posiekana
2 ząbki czosnku, rozgniecionego
225 gr świeżych pomidorów, posiekanych bez skórki lub 400 gr pomidorów z puszki, posiekanych
400 gr fasoli cannelini, z puszki
300 gr fasoli szparagowej, żółtej
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
puree ziemniaczane lub ryż do podania
1 pęczek świeżego koperku, posiekanego
garść świeżej bazylii posiekanej
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w cienkie plasterki. Fasolkę szparagową obrać i ugotować na pół twardo.
Kiełbaski nakłuć widelcem z każdej strony.Następnie umieścić na rozgrzanym grillu i piec na złotobrązowo ze wszystkich stron przez około 10 - 12 min.
Na koniec odstawić i zachować ciepłe.
Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Smażyć na niej do miękkości cebulę, czosnek i paprykę przez 5 min od czasu do czasu mieszając.
Dodać pomidory i gotować sos przez 5 min, Czasami mieszając.
Dołączyć pastę z suszonymi pomidorami oraz fasolę i ugotowaną fasolkę szparagową.
Jeśli sos będzie zbyt gęsty do dodać około 4-5 łyżek wody.
Na koniec posypać świeżym koperkiem i bazylią.
Przełożyć na talerz dodać kiełbaski, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z ryżem.

1 komentarz: