środa, 8 sierpnia 2012

Ciasto jabłkowo-gruszkowe

SKŁADNIKI:TORTOWNICA 24CM

ciasto kruche:

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła ( zimne)

masa jabłkowo-gruszkowa:

1/2 kg jabłek kwaśnych
1/2 kg gruszek twardych
16 gr cukru cynamonowego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki miodu płynnego
2 opakowanie budyniu śmietankowego
1 szklanka mleka 

wierzch:

3 białka
3/4 szklanki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy ciasto na spód: Ucieramy mąkę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i masło.
Po przygotowaniu ciasta tortownicę, obkładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, ubijając. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Tortownicę wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowo-gruszkowej.

Masa owocowa: Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w większe kostki około 2cm. Wrzucamy na patelnie teflonową i smażymy dodając miód,cukier brązowy, cukier cynamonowy. W szklance mleka rozpuszczamy dwa budynie i dolewamy do smażonych owoców. Mieszamy wszystko dokładnie około 2 min na małym ogniu aż powstanie gęsta masa.
Po przygotowanej masie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy na nie masę owocową.
Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem i przykrywamy masę jabłkowo-owocową. Na końcu posypujemy pokruszonym ciastem, które nam zostało. Proporcja ciasta jaką podaję jest znacznie większa, gdyż zamrażam ciasto do następnego wypieku :)
Rozgrzany piekarnik do 160 stopni ( termoobieg) wkładamy tortownicę i pieczemy 30 min.Najlepiej smakuje ciepłe z lodami waniliowymi :)


6 komentarzy:

  1. Ach, połączenie jabłek z gruszkami jest pyszne, ciasto musi być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest przepyszne, przepis mi sprzedała moja przyjaciółka :)) idealne

      Usuń
  2. Ciasto przepyszne - zrobię takie na weekend :) mniam mniam pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam idealnie jak dla mnie dobra słodycz...proszę się nie przerazić że kruche ciasto bedzie takie jak to sie mowi nie lepiące w wielką kulę,...w tortownicy dokładnie je przydusić i podczas pieczenie ładnie się połączy :)

      Usuń
  3. Masa wyszła okropna. Musiałam ją wyrzucić i zrobić nową z innego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro przepis był sprawdzony i robiony kilkakrotnie :(

      Usuń