czwartek, 16 sierpnia 2012

Ciasto truskawkowo-borówkowe z masą budyniowo-malinową

SKŁADNIKI:TORTOWNICA 24CM

ciasto kruche:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła ( zimne)
masa truskawkowo-borówkowa:
500 gr świeżych truskawek
250 gr świeżej borówki amerykańskiej
16 gr cukru migdałowego
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki miodu płynnego
1 łyżka cynamonu
2 opakowanie budyniu malinowego
1 szklanka mleka 
wierzch:
3 białka
3/4 szklanki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy ciasto na spód: Ucieramy mąkę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i masło.
Po przygotowaniu ciasta tortownicę, obkładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, ubijając. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Tortownicę wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowo-gruszkowej.

Masa owocowa: truskawki i borówki wrzucamy na patelnie teflonową i smażymy dodając miód,cukier brązowy, cukier migdałowy, cynamon. W szklance mleka rozpuszczamy dwa budynie i dolewamy do smażonych owoców. Mieszamy wszystko dokładnie około 2 min na małym ogniu aż powstanie gęsta masa.
Po przygotowanej masie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy na nie masę owocową.
Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem i przykrywamy masę jabłkowo-owocową. Na końcu posypujemy pokruszonym ciastem , które nam zostało oraz startymi migdałami. Proporcja ciasta jaką podaję jest znacznie większa, gdyż zamrażam ciasto do następnego wypieku :)
Rozgrzany piekarnik do 160 stopni ( termoobieg) wkładamy tortownicę i pieczemy 30 min.Najlepiej smakuje ciepłe z lodami waniliowymi :)

4 komentarze:

  1. wpraszam się na kawałek! wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. masa jabłkowo-gruszkowa,a w składnikach ani jabłek, ani gruszek, tylko truskawki i borówki??? nie rozumiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe dzieki za czujność :) kopiowałam tekst ze swojego ciasta poprzedniego jabłkowo-gruszkowego i zapomniałam zmienić :) ale już poprawiłam :)

      Usuń