środa, 1 sierpnia 2012

Kurczak Stroganoff

SKŁADNIKI: 2 OSOBY

500 gr filet z kurczaka
3 średnie pory
5 plastrów bekonu surowego
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1/2 łyżeczki soli
360 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietany 18%
3 łyżki śmietany tortowej 36%
1 łyżka mąki
1 natka świeżej pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Bekon wrzucamy na patelnie teflonową i pieczemy aż zrobi się lekko brązowy.
Upieczony bekon odkładamy na bok a na tłuszczu, który wyciekł z bekonu smażymy posiekaną porę i kurczaka, aż nabierze lekko brązowego koloru. Dodajemy paprykę, pieprz i sól.
Następnie zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem jeszcze lepiej jak będzie to rosół.
Dusimy około 25min na małym ogniu.
W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie smietany i mąkę. Przygotowaną mieszankę śmietanową dodajemy do kurczaka oraz wcześniej upieczony bekon pokrojony w kosteczkę i dokładnie wszystko mieszamy. Na końcu posypujemy posiekaną świeżą pietruszką.
Idealnie smakuje z makaronem.


4 komentarze: