środa, 19 września 2012

Penne z kurkami w sosie gorgonzolowo-śmietanowym z gotowanymi pulpecikami z piersi kurczaka

Uwielbiam gotowane mięso z kurczaka najbardziej piersi dlatego dzisiaj polecam Wam mój przepis na gotowane pulpeciki z penne z kurkami w sosie goronzolowo-śmietanowym :)

SKŁADNIKI: 4 OSOBY

PULPECIKI:
500 gr piersi z kurczaka
3 cebule średnie
oliwa z oliwek
swieża pietruszka
2 kostki rosołowe
papryka w proszku

PENNE Z KURKAMI W SOSIE GORGONZOLOWO-ŚMIETANOWYM

400 gr makaron penne
100 gr sera gorgonzola
400 gr świeżych kurek
1 duża cebula
koperek świeży
300 ml śmietany 18% gęstej
sól i pierz

PRZYGOTOWANIE

PULPECIKI: piersi z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy papierem kuchennym. Używając maszynkę do mielenia mięsa, mielę mięso. Cebulę obieram i siekam w kosteczkę, oliwę z oliwek rozgrzewam na patelni i wrzucam posiekaną cebulą doprawiając solą i pieprzem. Smażę aż delikatnie się zeszkli, przygotowaną cebulę przepuszczam przez maszynkę i mieszam razem ze zmielonym mięsem z kurczaka, posiekaną pietruszką oraz papryką. W garnuszku rozpuszczam kostki rosołowe w gotującej wodzie. Z przygotowane mięsa formuje małe pulpeciki i wrzucam do gotującego się bulionu. Gotują, aż pulpeciki będą miękkie.

SOS: W czasie gotowania pulpetów przygotowujemy sos. Makaron gotuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki dokładnie czyścimy i odkładamy na sitku. Cebulę kroję w piórka i smażę na oliwie z oliwek. Dodaję kurki i duszę pod przykrywką aż zmiękną, przyprawiam solą i pieprzem. Kiedy kurki są już dobre dodaję śmietanę i ser. Dokładnie wszytko mieszam czekając aż ser się rozpuści. Na koniec dodaje świeżo posiekany koperek.
Podaję z ugotowanymi pulpecikami dekorując kiełkami rzodkiewki 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz