piątek, 21 września 2012

Zupa krem z selera z orzechami i włoskim chlebem

Wczoraj kupiłam nowy jesienny numer FOOD&FRIENDS i jak zwykle jest oczarowana przepisami, zdjęciami ...szkoda tylko że jest taka droga :// specjalnie dla Was dzisiaj przepis na krem z selera oraz na włoski chlebek prosto z tego numeru.

SKŁADNIKI: 

150 gr łuskanych orzechów włoskich

ZUPA

30 gr masła
1 posiekana cebula
6 średnich, drobno pokrojonych ziemniaków
1/2 kg drobno pokrojonego selera
1,1/2 l rosołu z kurczaka
170 ml mleka
60 ml śmietanki 12% ja użyłam 30ml - 18% kwaśniej gęstej,
sól i świeżo zmielony pieprz
zielona pietruszka do przybrania

WŁOSKI CHLEB

450 gr mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
ok 400 ml maślanki
oliwa z oliwek
szczypta soli morskiej



PRZYGOTOWANIE

ZUPA: W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, Kiedy zacznie się pienić , dodaj ziemniaki i cebulę ( pokrojone ). Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przykryj szczelnie - najpierw pergaminem, a następnie dociśnij pokrywką, duś na wolnym ogniu przez około 10min.
Zdejmij pokrywkę, dodaj seler, wlej rosół, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż seler będzie miękki, Zupę zmiksuj, wlej mleko i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Podaj posypaną orzechami i przybraną zieloną pietruszką, z kawałkami ciepłego chleba.
WŁOSKI CHLEB: Mąkę i sodę przesiej do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj rękami. W mące zrób zagłębienie, wlej w nie maślankę, kolistymi ruchami mieszaj ciasto ręką w jednym kierunku, aż maślanka połączy się z mąką. Wyrób miękkie ciasto, ale nie zagniataj. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt 35x20 cm, przenieś je na blaszkę. Skrop wierzch oliwą i posyp solą morską. Zwiększ temp w piekarniku do 230 stopni.
Blaszkę na chleb wysmaruj dobrze oliwą z oliwek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10min. Zmniejsz temp do 200 stopni i piecz przez następne 8-12 min. Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź i pokrój.
 ORZECHY: Rozgrzej piekarnik do temp 200 stopni. Wysyp orzechy na blaszkę i piecz 6-10min. Powinny mieć złotobrązowy kolor. Posiekaj orzechy i zostaw do przybrania.




2 komentarze: