wtorek, 16 października 2012

7 Światowy Dzień Chleba

 Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba z tej okazji po raz pierwszy biorę udział w akcji organizowanej jest przez Zorrę 
i przedstawiam Wam przepis na:
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE Z OTRĘBAMI


SKŁADNIKI

250 gr mąki żytniej
500 gr mąki pszennej
3 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki otrębów pszennych lub owsianych, albo pół na pół
2 garści ziaren słonecznika ( mój jest bez bo mi się skończyły)
zakwas z poprzedniego ciasta



PRZYGOTOWANIE

Ciasto zarobić w misce, drewnianą łyżką wymieszać odstawić do garowania w foremce na 12 godzin.
Piec w temp. 180 stopni przez 1,5 godziny.
Z tego ciasta odłożyć 2 łyżeczki do słoika na kolejny zakwas, trzymać w lodówce 5 dni, do upieczenia następnego chleba :)

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz