środa, 24 października 2012

Food Day w Poznaniu

Dzisiaj w Poznaniu na Moście Jordana odbył się FOOD DAY


Szkoda, że pojawiło się tak mało osób... może to przez pogodę a może dlatego, że to pierwsza taka inicjatywa w Poznaniu. Jednak co jak co ale Blogerki Kulinarne dopisały i każda przygotowała coś pysznego do jedzenia. Gosia ze SMAKI ALZACJI przyniosła mini quiche dyniowo-porowy, na które niestety nie udało mi się załapać :( Dorotka z KUCHENNE SZALEŃSTWA uraczyła Nas ciasteczkami owsianymi, Grażynka z GRAŻYNA GOTUJĘ, jak zawsze przygotowana perfekto :) pojawiła się z przepysznym chlebem własnej roboty, smalcem oraz twarożkiem. Najważniejsze jest to że miałam przyjemność poznać nowe dwie Koleżanki Anie z EVERYDAY FLAVOURS oraz drugą Anie z GREEN PLUMS, które przygotowały ciasteczka wizytówki oraz drożdżówki serowe.
Potem poszłyśmy na kawę do kameralnej i bardzo przytulnej kawiarenki na Śródce, gdzie dołączyła do Nas Kasia z KRAINY SMAKU z świetnym ciastem jabłkowo-owsianym.
Bardzo fajnie było się spotkać i oczywiście porozmawiać o gotowaniu ...i nie tylko oczywiście :D



Podaję przepis na czekoladową kosteczkę z orzechami 

SKŁADNIKI: FOREMKA MAŁE PROSTOKĄTY 12 SZTUK

4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki gorącej wody
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

POLEWA CZEKOLADOWA

100 gr czekolady mlecznej
100 gr czekolady gorzkiej
8 łyżek śmietanki kremówki
3 łyżki masła
posiekana garść orzechów laskowych, migdałów

PRZYGOTOWANIE

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy i dodajemy cukier cały czas mieszając. Następnie dodajemy żółtka, potem stopniowo wsypujemy na przemian mąkę i gorącą wodę. Na końcu dodajemy olej, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
Wlewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w temp. 160 stopni termoobieg około 30 min, najpewniej będzie jak sprawdzimy patyczkiem.
Po upieczeniu wykładamy na kratkę i czekamy aż ostygnie.
W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i czekamy aż się zagotuje, następnie dodajemy czekoladę w kosteczkach mleczną i gorzką i mieszamy dokłatnie, aż powstanie polewa czekoladowa.
Kostki smarujemy polewą za pomocą szpatułki i posypujemy na wierzchu posiekanymi orzechami.
  
          

  

7 komentarzy:

  1. Szybka jesteś ! Mało nas było, ale za to atmosfera gorąca :)
    Kostka bardzo mi smakuje, notuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że smakowała, pochwała z Twoich ust to zaszczyt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszna ta kosteczka była, na pewno do powtórzenia i spotkać Was było fajnie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się bardzo cieszę, niestety Twoich ciasteczek nie udało mi się sfotografować bo Mój Facet pochłonął je jak odkurzacz :D btw jak pisałam piękne foty są u Ciebie :)

      Usuń
  4. o matko, chleb ze smalcem:))))))) i do tego ogórek małosolny.... mhmmmm.... zjadło by się:0 k.

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki za miłe spotkanie, miły pin up blog <3 pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń