piątek, 19 października 2012

Śródziemnomorski makaron z pomidorami fetą i oliwkami

Nie ma co tam, makarony rządzą w Moim życiu i zawsze będą na pierwszym miejscu. Cieszę się, że dzisiaj Monika zaproponowała mi danie właśnie z makaronem, wybrałam tagliatelle bo jest pyszne i bardzo lubię jej kształt, najważniejsze żeby był pełnoziarnisty :)

SKŁADNIKI: 1 OSOBA



       70 g  Makaron pełnoziarnisty
     200 g  Pomidor, świeży
       90 g Ser Feta 12% tłuszczu
       15 g Oliwki czarne marynowane
         5 g Oliwa z oliwek
           Czosnek, oregano (świeże lub suszone), słodka papryka


PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować al dente. 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
 Na oliwie zeszklić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać pomidory i 
 dusić na wolnym ogniu około 10 minut. 
Sos przyprawić pieprzem, papryką i oregano. 
Tuż przed podaniem dodać dososu oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. 
Sos podać na ciepłym makaronie.



6 komentarzy:

  1. aj, lubię takie szybkie makaronowe przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też uwielbiam a ciesze się że mogę jeść go nawet na diecie :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie, uwielbiam makaronowe dania, tylko zamiast fety wolę ser Bałkański(np.z lidla), jest delikatniejszy, może jutro też taki makaron zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser bałkański jest SUPER, ale za tłusty ja niestety nie mogę jak narazie jeść takich rarytasów :)

      Usuń