poniedziałek, 22 października 2012

Steak Pie

Dzisiaj propozycja dla fanów dobrego mięska, steak pie, nauczyłam się go przygotowywać gdy mieszkałam w Szkocji i pracowałam jako asystent Szefa Kuchni, niestety u nas w Polsce nie ma tak dobrej wołowiny jak na wyspach ale nie jest źle dobre przyprawy i można wyczarować cuda:)

SKŁADNIKI: 6 MAŁYCH FOREMEK CERAMICZNYCH

500 gr wołowiny w kostce, świeżej
400 gr boczek wędzony
2 marchewki
2 pietruszki
1 duża cebula
250 ml bulionu warzywnego
świeży rozmaryn
sok z cytryny
pieprz i sól
papryka czerwona w proszku słodka
liść laurowy 2 sztuki
1 łyżeczka masła
olej rzepakowy
ciasto francuskie


            PRZYGOTOWANIE

Wołowinę myjemy i osuszamy papierem kuchennym,
 następnie wkładamy do miski u nacieramy każdy kawałek sokiem z cytryny oraz doprawiany papryką słodką w proszku. 
Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 40min.
W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę i smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu. 
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy aż się zeszkli. 
Po około 40 min wyjmujemy wołowinę z lodówki i podsmażamy na patelni aż się zarumieni z każdej strony, ja smażyłam na patelni po boczku i cebuli dodając łyżeczkę masła.
Obsmażoną wołowinę, boczek i cebulkę wykładamy do garnka i zalewamy bulionem, następnie wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i pietruszkę , liść laurowy, rozmaryn i dusimy na wolnym ogniu około 2 godzin.
Kiedy wołowiną będzie miękka danie jest gotowe, wtedy doprawiamy gulasz solą jeśli komuś za mało oraz pieprzem.
Przygotowany gulasz wkładamy do foremek i posypujemy świeżą pietruszką,
 a z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty odpowiednio dopasowane do naszej foremki, 
brzegi foremki smarujemy olejem za pomocą pędzelka oraz wierzch ciasta francuskiego.
 Nakładamy na foremki ceramiczne wypełnione gulaszem wołowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, Pieczemy aż ciasto francuskie wyrośnie i zrobi się złoto-brązowe. 
Można podać z ogórkami kiszonymi pasują idealnie :)






2 komentarze: