czwartek, 25 października 2012

Światowy Dzień Makaronu :)

Skoro dzisiaj przypada takie SUPER ŚWIĘTO ;) to oczywiście nie może być nic innego na blogu jak MAKARON :)
Nie ukrywam, że jest to moje ulubione danie, ten przepis jest specjalnie wymyślony i  przygotowany dla mojego Faceta btw mam nadzieję, że będzie mu smakowało :)

SKŁADNIKI: 2 PORCJE

180gr makaron pełnoziarnisty fusilli
500 gr brązowych pieczarek świeżych
4 łyżki oleju ryżowego
1 duża cebula
 80gr szynki suszonej serano 
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 pęczek posiekanej świeżej pietruszki
pieprz, słodka papryka, przyprawa zioła kuchni włoskiej



PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. W tym czasie cebule kroimy na bardzo cienkie piórka i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym aż się zeszkli.
Następnie dodajemy pokrojoną w drobne paseczki szynkę oraz umyte i osuszone, pokrojone na pół świeże brązowe pieczarki.
Doprawiamy przyprawami, przykrywamy przykrywką i dusimy aż grzybki będą odpowiednio miękkie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, jak sos już jest gotowy to posypujemy wszystko świeżą posiekaną pietruszką dodajemy makaron i mieszamy.
Na talerzu podajemy posypany startym serem kozim typu parmezan


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz