środa, 3 października 2012

Ziołowo-czosnkowy kurczak z kuskusem w cukinii i papryce z sosem jogurtowo-koperkowym

Kolejna propozycja dwóch Monik. Mojej koleżanki - Dietetyczki Mój Dietetyk  oraz moje wykonanie i aranżacja - z miłości do gotowania, zdrowego oczywiście :)
Wykorzystałam papirus z Winiar tym razem ziołowo-czosnkowy i zdradzę Wam, że Moim faworytem jest paprykowo hmmm idealna ostrość, ten stawiam na drugim miejscu. Ale ogólnie kurczaczek super bez tłuszczu i soczysty idealnie.

SKŁADNIKI: 1 OSOBA

50     g       Kasza kuskus
100   g       Cukinia
100   g       Mięso z piersi kurczaka bez skóry
   1    szt    papirus ziołowo-czosnkowy 
50     g       Papryka
50     g       Cebula
10     g       Olej rzepakowy uniwersalny
50     g       Jogurt naturalny
Koperek, słodka i ostra papryka w proszku

 PRZYGOTOWANIE

Cebulę, cukinię oraz paprykę pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na oleju. Następnie dodać paprykę ostrą i słodką w proszku.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć  aż   warzywa delikatnie się zrumienią
 W  międzyczasie  przygotować  kaszę  według instrukcji na opakowaniu. 
 Kaszę połączyć z warzywami. Zostawić na rozgrzanej patelni.
Pierś z kurczaka lekko ubijamy młotkiem i owijamy w papirus, smażymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
 Jogurt wymieszać z koperkiem, odrobi soli i pieprzu. 

    

4 komentarze:

  1. Szałowy ten kuskus!!! Kolory nieziemskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też dzisiaj udka z kurczaka w czosnkowo-ziołowym papirusie http://straga.pl/warsztaty-kulinarne/udka-kurczaka-z-czosnkiem-i-ziolami-papirus/ A kasz kuskus jest super jako dodatek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Was to na pewno same pyszności :)) znając Twoje zdolności :))

      Usuń