poniedziałek, 15 października 2012

Zupa - krem brokułowa z czosnkowymi grzankami

Dopada mnie powoli jesienna deprecha :(....najchętniej to siedziałabym w łóżku z laptopem, popijając coś pysznego i gorącego. Nie musiałam długo czekać, gdyż Monia zaproponowała mi idealne danie na rozgrzanie i poprawienie humoru :)

SKŁADNIKI: 1 OSOBA



Zupa - krem brokułowa z czosnkowymi grzankami
250      g          Brokuły
100      g          Serek Turek Figura
100      g          Ziemniaki
250      g          Bulion warzywny ekologiczny z kostki
30        g          Cebula
5          g          Olej rzepakowy uniwersalny
50        g          Bułki grahamki
Natka pietruszki, dwa małe ząbki czosnku


PRZYGOTOWANIE

Posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku zeszklić na oleju.
 Ziemniaki pokroić w kostkę, brokuły podzielić na różyczki.
 Do garnka przełożyć wszystkie warzywa wraz z cebulą, zalać bulionem i gotować do miękkości. 
Następnie dodać serek i  mieszać aż się rozpuści. 
Zupę dokładnie zmiksować blenderem i doprawić do smaku. 
Bułkę przekroić na pół i zapiec w tosterze.
 Na ciepło grzanki natrzeć przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku wymieszanym z odrobiną soli. 
Zupę zagryzać grzankami.



4 komentarze:

  1. też robię ale bez serka :) koniecznie musze wypróbować Twoja wersję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robilam ze smietanka a tu w wersji light bardzo smaczna i delikatna polecam sprobuj buziaki

      Usuń
  2. Też wypróbuję! To jedna z moich ukochanych zup, więc muszę spróbować każdej możliwej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra jest chociaz w wersji ze smietanką lepsza :)

      Usuń