środa, 7 listopada 2012

Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym z brokułami i ryżem

Lubicie ryby? bo ja ubóstwiam wręcz zwłaszcza takie świeże prosto z nad morze! Dzisiaj udało mi się dostać świeżego dorsza, przepisik od Moni z Mój Dietetyk i można szaleć :)

SKŁADNIKI: 1 OSOBA



100   g        Dorsz świy, filety bez skóry
200   g        Pomidor
10     g        Oliwa z oliwek
5       g        Miód pszczeli
50     g        Ryż brązowy
150   g        Brokuły
Czosnek, chili (opcjonalnie), bazylia

PRZYGOTOWANIE

 
Ryż i brokuły ugotować. 
Pokrojone pomidory (mna je sparzyć i obrać ze skórki) wymieszać z miodem, połową oliwy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chili.
 Filety  przyprawić  solą  i  pieprzem,  ułożyć  w  posmarowanym  pozostałą  oliwą naczynia  żaroodpornym   do   pieczenia.   
 Piec   w  piekarniku   nagrzanym  do temperatury 180 stopni przez około 10 minut.
Po tym czasie filety z blaszką wyjąć,  rybę polać obficie sosem i dopiec przez kolejne 10 minut. 
 Podawać z ryżem i brokułami


2 komentarze:

  1. oj świeża ryba znad morza to jest to :) zawsze gdy tata jedzie polowic z kolegami mam dostawe dorsza, cudne chwile ;) przepis zapisuje, wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazdroszczę ja tylko mam możliwość zjedzenia świeżej rybki jak jestem na wakacjach, ale dzisiaj miałam wielkie szczęście po znajomy mi przywiózł :) pychotka

      Usuń