wtorek, 20 listopada 2012

Grillowana pierś z kurczaka z modrą kapustą i kaszą gryczaną z nutką balsamico

Tak sobie myślałam przygotowując to danie co może być niezwykłego w kurczaku modrej kapuście i kaszy gryczanej hmmm nawet nie wiedziałam czy wrzucać przepis na bloga, ale powiem Wam wyszło super z dodatkiem balsamico i startego jabłka - pychota

SKŁADNIKI: 1 OSOBA



100 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
50 g Kasza gryczana
200 g Kapusta czerwona
20 g Cebula
50 g Jabłko
10 g Oliwa z oliwek
 

Ocet balsamiczny, słodka i ostra papryka w proszku



PRZYGOTOWANIE 

 Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. 
Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem, posmarować połową oliwy i przyprawić papryką w proszku.
 Grillować w piekarniku lub na przeznaczonej do tego celu patelni. 
Kapustę poszatkować, zalać wodą i ugotować do miękkości
(ale nie rozgotować). 
W między czasie zetrzeć na tarce jabłko i drobno pokroić cebulkę. 
Kapustę lekko odcedzić na sitku i do ciepłej wsypać jabłko z cebulą. Dodać szczyptę soli, resztę oliwy, pieprz oraz ocet do smaku. 
Wszystko wymieszać.


8 komentarzy:

  1. poproszę taki obiadek:))) jak ładnie ta kapusta się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. już wiozę a faktycznie kolorystycznie pierwsza klasa :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie podane, czasem takie proste połączenie są najsmaczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pięknego, niby "tylko" kasza z kapustą a jak się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotując to danie nie chciałam nawet go wrzucać na bloga, ale połączyłam oba składniki i wyszło pięknie kolorystycznie i smakowo też :) pozdrawiam

      Usuń