wtorek, 13 listopada 2012

Mini serniczki na kruchym spodzie o piernikowym aromacie z polewą żurawinowo-wiśniową

Oto mój pierwszy przepis na świąteczne słodkości :)...dlaczego tak szybko bo idzie na konkurs :)) Jeśli tak jak ja sernik dla Was jest najważniejszym słodkim smakołykiem świątecznym to musicie spróbować ten przepis, idealnie komponuje się z piernikowym spodem i żurawiną!



SKŁADNIKI: FORMA Z 8 KWADRATAMI (PRZEPIS NA 4 KWADRATY)

KRUCHY SPÓD:

130 gr pokruszonych herbatników ( polecam digestive LU, mają lekko słonawy smak)

15 gr granulowany brązowy cukier

55-65 gr roztopionego masła

1 łyżeczka naturalnej przyprawy piernikowej

skórka starta z 1 pomarańczy 


MASA SEROWA:

500 gr ser twarogowy do serników, temperatura pokojowa

130 gr granulowany cukier biały

1/8 łyżeczki soli

2 duże jajka, temperatura w pokojowa

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

120 ml kwaśnej śmietany

POLEWA ŻURAWINOWO-WIŚNIOWA

150ml żurawiny ze słoika

2 łyżeczki cukru białego

3 łyżeczki nalewki wiśniowej

2 łyżeczki syropu z wiśni

1 łyżeczka miodu gryczanego



PRZYGOTOWANIE:

 Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni 


SPÓD:
W małej misce rozgniatamy herbatniki i łączymy je z roztopionym masłem oraz cukrem i przyprawą piernikową i skórką pomarańczową.
Wypełniamy natłuszczoną foremkę i ugniatamy łyżką dobrze do dna.
Umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

MASA SEROWA:
W misce miksujemy na wolnych obrotach razem ser, cukier oraz sól. Dodajemy pojedynczo jajka i cały czas miksujemy na końcu wlewamy ekstrakt z wanilii i śmietanę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Wyjmujemy papilotki z lodówki i równomiernie rozprowadzamy powstała masę serową.
Pieczemy 25 min ( ja piekłam 40 min, kwestia piekarnika ) aż masa serowa będzie dobrze ścięta tzw. nie chwiejąca się :)
Upieczone wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą dobę.

POLEWA ŻURAWINOWO-WIŚNIOWO:

W małym rondelku podgrzewamy żurawinę, następnie dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy nalewkę wiśniową i mieszamy czekając aż odparuje.
Na końcu dodajemy syrop wiśniowy i miód, wszystko dokładnie mieszamy  aż polewa zgęstnieje.
Polewamy serniczki.

Dodatkowo przygotowałam gwiazdeczki z gorzkiej czekolady oraz wycięłam odpowiednią foremką mini kółeczka z kwadratowych serniczków, do sesji zdjęciowej. Gdy polewa ostygła udekorowałam ją gwiazdką z gorzkiej czekolady.






7 komentarzy:

  1. no, no , no Monia wymiatasz:))) chętnie bym spróbowała takiego serniczka, musi być pyszny:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu uwielbiam piec serniki i kombinować :))

    OdpowiedzUsuń
  3. przepraszam a jaka to forma? czy można użyć np. silikonowych do muffinek? hm, raczej nie bo taki serniczek trudno byłoby wyjąć

    OdpowiedzUsuń
  4. to forma z LIDLA na 8 sztuk kwadratów, formy do muffinek też możesz użyć ale proponuję z papilotkami wtedy po upieczeniu i wystygnięciu będziesz miała łatwie wyjęcia oraz zostaną fajne wzorki na bokach :)

    OdpowiedzUsuń