środa, 12 grudnia 2012

Placuszki jabłkowo-czekoladowe z syropem daktylowym

Ciągle zupy muszę trochę urozmaicić obiadki. Dzisiaj obiad na słodko dla prawdziwych łasuchów z pysznym syropem daktylowym - jak dla mnie syrop klonowy może się schować ;)

SKŁADNIKI: CZTERY PORCJE

225 gr mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 jajko
15 gr stopionego masła
1 jabłko (antonówka lub reneta)
50 gr groszków czekoladowych
syrop z daktyli 
lub z czekolady jak kto woli :)



PRZYGOTOWANIE

 Przesiać mąkę do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia.
W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać roztopione masło i jajko.
Ubijać, stopniowo wlewając mleko, aż powstanie gładkie, rzadkie ciasto.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i utrzeć na tarce.
Wrzucić do ciasta z groszkami i starannie wymieszać.
Patelnie o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko natłuścić.
Na jeden placuszek należy wylać dwie stołowy łyżki ciasta i rozprowadzić.
Smażyć kilka minut, aż na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.
Przed podaniem ułożyć na talerzu po 3-4 placuszki i polać sosem wedle uznania.
PYCHOTA!!!


5 komentarzy:

  1. syrop daktylowy? pierwsze widzę... mam nadzieje, że to produkt naturalny. :-) jakiś link mogę prosić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto z Izraela naturalny produkt regionalny zakupiony na Food Festival w Warszawie pyszny polecam

      Usuń
  2. placuszki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje a smakuje jeszcze lepiej polecam i pozdrawiam

      Usuń