wtorek, 15 stycznia 2013

Kokosowe muffinki - na rocznicę fanage!

Już minął rok od momentu jak powstał pierwszy wpis na fanpage Pin up Cooking Looking, blog założyłam dopiero w marcu, dlatego świętować będziemy podwójnie :DD
Jako, że najbardziej kocham cupcakes i kokosy,,,specjalnie dla Was przepis na najlepsze kokosowe babeczki jakie jadłam.
Dziękuję, ze jesteście i mam nadzieję, że będzie Was więcej !!!

SKŁADNIKI: 12 SZTUK

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki roztopionego masła
2/3 szklanki śmietanki 30%
2 jajka
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 krople aromatu migdałowego
 kolorowe kuleczki do dekoracji

KREM

1/2 szklanki miękkiego masła (połowę można zastąpić serkiem philadelphia) -polecam
2 szklanki cukru pudru
1/8 szklanki mleczka kokosowego
garść wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Foremki do muffinek wypełniamy papilotkami.
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier puder, wiórki, dodać szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia.
W drugim, większym naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, schłodzone rozpuszczone masło, śmietankę, a na końcu dodać ekstrakt waniliowy i aromat migdałowy.
Następnie do miski z mokrymi składnikami dodawać stopniowo suche składniki i szybko ze sobą połączyć.
(koniecznie niezbyt dokładnie aby zostały grudki)
 Foremki napełnić ciastem do połowy.
Piec około 25 min, do tzw. suchego patyka.
Poczekać aż babeczki ostygną.
KREM
Masło utrzeć na białą, gładką masę, dodając cukier puder cały czas miksując.
Następnie również stopniowo dodawać mleko kokosowe.
Schłodzić przez godzinę.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką.
Udekorować ostudzone babeczki.
Można również polać białą czekoladą i posypać wiórkami.




8 komentarzy:

  1. ależ się pin upowo prezentują ;) piekne! podobne, podwójnie kokosowe już robiłam, wspominam bardzo dobrze. Kolejnych latek życzę smerfetko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muffiny urocz :)
    gratuluję tego roku i trzymam kciuki za ciągły rozwój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 100 lat :)))) a muffinki słodziusio się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń