środa, 2 stycznia 2013

Pieczony łosoś z sosem koperkowym i pomidorami z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle

Ojjj koniec tego obżarstwa świątecznego czas powrócić do zdrowego trybu życia. Dzisiaj Monia przygotowała przepis na pysznego łososia. Idealnie! Każda porcja mojego obiadu zawiera około 400kcal.

SKŁADNIKI: 1 OSOBA
!
100 g Łosoś filet
5 g Olej rzepakowy uniwersalny
30 g Cebula
50 g Serek Turek Figura
40 g Makaron pełnoziarnisty
150 g Pomidor
Sok cytrynowy, ząbek czosnku, koperek, folia aluminiowa


                        PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Łososia posmarować pastą przygotowaną z przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny, odrobiny soli i pieprzu. Rybę zawinąć w folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut. W tym czasie przygotować sos. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać serek oraz posiekany koperek, wymieszać. Doprawić do smaku, zgotować. Rybę podać na makaronie i polać sosem. Wokół talerza ułożyć pomidora pokrojonego w ósemki





3 komentarze:

  1. Jaki to serek, w sensie czy jest to coś ala serek do smarowania pieczywa, czy bardziej leisty?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to serek turek taki ziarnisty o obniżonej zawartości tłuszczu do kupienia w każdym markecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mhm, brzmi genialnie, na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń