środa, 30 stycznia 2013

Spaghetti pełnoziarniste z zielonym groszkiem i serem pleśniowym

Na dworze tak ponuro i szaro...do tego pada deszcz...nic się nie chce normalnie :( Dlatego na rozweselenie proponuję zieloną eksplozję na talerzu, oczywiście dietetycznie i bardzo szybko!

SKŁADNIKI: 1 OSOBA porcja około 400kcal



40 g Makaron pełnoziarnisty

5 g Olej rzepakowy uniwersalny

150 g Groszek zielony mrożony

40 g Ser, Rokpol

Ząbek czosnku, natka pietruszki 


PRZYGOTOWANIE


Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. 
Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać drobno pokrojony czosnek i chwilę smażyć. Następnie dodać groszek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i jeszcze chwilę razem smażyć.
 Dolać tyle wody, aby przykryć groszek.
 Gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje, przez około 10 minut.
 Gorący makaron wymieszać z groszkiem i rozłożyć na talerzu. 
Na wierzchu ułożyć kawałki sera. 
Danie posypać natką pietruszki.


4 komentarze:

  1. Ale połączenie smaków! Nigdy nie próbowałam groszku i rokpola razem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajnie smakuje, uwielbiam ser pleśniowy :)

      Usuń
  2. mniam, jak zawsze kusisz Kochana :)))

    OdpowiedzUsuń