niedziela, 24 lutego 2013

Babka z syropem z daktyli i orzechami włoskimi

Pogoda Nas nie rozpieszcza, u mnie pada zimno i szaro, dlatego na poprawę humoru postanowiłam upiec coś pysznego i słodkiego do kawy, według przepisu Nigelli, zmieniłam tylko syrop klonowy na daktylowy, bo uważam że smakowo jest o wiele lepszy i orzechy pekan na orzechy włoskie ...wyszło super :)

SKŁADNIKI: FORMA 24CM

NADZIENIE:

75 g mąki pszennej
30gr miękkiego masła niesolonego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
150 g pekanów ( albo orzechów włoskich ), grubo posiekanych
125 ml syropu z daktyli lub syropu klonowego

NA CIASTO:

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125 g masła miękkiego niesolonego
150 g miałkiego cukru
2 jajka
250 ml śmietany creme fraiche albo gęstej tłustej ( ja użyłam wiejskiej 40%)
1-2 łyżeczek cukru pudru
bezwonny olej do wysmarowania formy


PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Nasmaruj foremkę olejem i odstaw do góry dnem na gazecie, żeby spłynął nadmiar tłuszczu.
Zrób nadzienie do ciasta.
Mieszając widelcem masło i mąkę, aż otrzymasz konsystencję kruszonki.
Następnie wciąż używając widelec wmieszaj cynamon, posiekane orzechy oraz syrop, żeby powstała sprężysta i lepka pasta.
Odstaw na bok na chwilę.
Ciasto.
Odmierz do miski mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Utrzyj masło z mąką (aż mieszanina będzie puszysta i jasna)
Następnie wmieszaj łyżkę sypkich składników, jajko, kolejną łyżkę mąki z proszkiem i sodą i drugie jajko.
Dodaj resztę mąki z proszkiem,sodą, cały czas mieszając a na koniec dołożyć śmietanę.
Ciasto powinno być dość gęste.
Nałóż do natłuszczonej foremki trochę, ponad połowę ciasta.
Rozprowadź je na ściankach i wokół tulejki pośrodku formy.
Lepkie nadzienie nie powinno się rozlać po ściankach.
Nałóż ostrożnie nadzienie do wgłębienia w cieście, a następnie pokryj je pozostałym ciastem.
Wygładź powierzchnię i wstaw babkę do piekarnika na około 40min.
Najlepiej sprawdź patykiem po 30 min.
Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu z biszkoptu (oczywiście lepkie nadzienie zostanie na patyczku).
Odstaw do ostygnięcia na 15min.
Następnie posyp cukrem pudrem i zajadaj :)



 
 

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Przynioslabym na probe ale zjedli mega szybko cala :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To ten syrop daktylowy co kupilysmy na food fest w wawie

      Usuń
  3. Upiekłam ją ostatnimi czasy, jest świetna w smaku, a nadzienie orzechowe przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń