środa, 10 kwietnia 2013

Pieczony łosoś z cukinią i paryką z sosem wasabi

Dzisiaj spacerując po mieście, natrafiłam na Pana, który przyjechał z nad morza prosto ze świeżymi rybami :)
A z racji, że kocham łososia nie mogłam sobie odmówić i mam dla Was pyszną zdrową i dietetyczną propozycję!

SKŁADNIKI: 1 OSOBA, OKOŁO 400KCAL



120 g Łosoś filet
100 g Papryka czerwona
100 g Cukinia
50 g Cebula
150 g Ziemniaki
5 g Olej rzepakowy uniwersalny
40 g Jogurt naturalny
pół łyżeczki wasbi(pasta), sok cytrynowy, rozmaryn 


PRZYGOTOWANIE
 
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej (ok. ½ płaskiej łyżeczki soli) wodzie. Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem. 
Cukinię obrać, przykroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne.
 Paprykę, cebulę i cukinię drobno pokroić.
 Warzywa podsmażyć na oleju, dodać sok z cytryny, rozmaryn oraz pieprz i przykryć pokrywką. 
Dusić przez około 5 minut.
 Następnie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.
 Na wierzchu ułożyć odsączone dzwonki łososia.
 Przykryć i piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
W tym czasie przygotować sos z jogurtu oraz pół łyżeczki wasabi (w paście). Łososia podać z warzywami i ziemniakami polanymi sosem.



2 komentarze:

  1. a właśnie zaopatrzyłam się w wasabi co prawda do deseru, ale pewnie całego nie zużyje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepszy jest z majonezem i świeżo pokrojona natką pietruszki idealnie się komponuje z kurczakiem

      Usuń