wtorek, 14 maja 2013

Krem ze szparagów

Dlaczego, właśnie najbardziej kocham maj...za SZPARAGI kurcze, nie znam lepszego i smaczniejszego warzywa, a krem to jest dla mnie mistrzostwo. Jedyne co nie lubię oczywiście to obierać. No ale, cóż dla tego smaku warto się poświęcić.

SKŁADNIKI: 6 OSÓB

3 pęczki białych szparagów
2 l wywar warzywny
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki śmietany 18%
1 duża cebula 
100 gr masła
gałka muszkatołowa
pieprz i sól
świeża pietruszka natka
opcjonalnie starty świeży parmezan



PRZYGOTOWANIE


Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.

W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej wywarem i duś 15 minut. 
Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je.

Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę słodką oraz śmietanę. 
Zagotuj. 
Przypraw.
 Rozlej do miseczek, do każdej włóż po kilka kawałów szparagów, posyp świeżą pietruszką i parmezanem.


2 komentarze:

  1. Nie robiłam nigdy kremu ze szparagów, jakoś się boję i myślę, że to będzie profanacja tego wspaniałego warzywa.
    Jednak Twoja zupa wygląda tak cudnie, że chyba ten pęczek, który czeka na zjedzenie znajdzie się w zupie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczku drogi polecam Ci przepis naprawdę nie będziesz żałować ja robię codziennie ten krem, a główki odcinam i wrzucam bezpośrednio po zblendowaniu :)

      Usuń