niedziela, 12 maja 2013

Tort Sachera

W piątek postawiłam sobie małe wyzwanie i postanowiłam upiec Tort Sachera - niestety nigdy nie miałam możliwości spróbować oryginalnego Tortu, ale ten wyszedł pyszny, co zauważyłam po skonsumowaniu w mgnieniu oka przez Moich Przyjaciół :)

Młody Franz Sacher pracował na dworze kanclerza Metternicha, kiedy wpadł na pomysł tego tortu, który w krótkim czasie zyskał sławę w całej Austrii. Czekoladowe ciasto nie było może niczym nowym, ale błyszczący lukier, którym był polany, a zwłaszcza morelowa warstewka marmolady, ukryta w środku, stała się czymś rewolucyjnym w ówczesnym cukiernictwie. Sacher zbił na tym fortunę:1866 założył razem z synem sklep Delikatessen, później hotel. Ale w latach 30. XX w. rozpoczął się proces trwający 7 lat pomiędzy spadkobiercami Franza Sacher a właścicielami cukierni Demel, którzy również sprzedawali ten tort, do prawa ozdabiania go własną marką. Rezultatem była słynna czekoladowa pieczęć, która pojawiła się na torcie robionym przez cukiernię Hotelu Sacher, zwycięzcy w sporze.

SKŁADNIKI: 6 OSÓB. FORMA 22CM

TORT:

150gr czekolady gorzkiej pełnej
130 gr masła
100 gr cukru pudru
6 jajek
100 gr cukru
150 gr mąki
kilka kropli esencji waniliowej

PRZEŁOŻENIE:

200 gr marmolady morelowej

LUKIER:

150 gr cukru 
180 gr czekolady gorzkiej pełnej
150ml  wody

piekarnik o temp.180 stopni, pieczemy około 45minut


PRZYGOTOWANIE

Posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do schłodzenia.
W blenderze ubić masło na średniej prędkości aż stanie się puszyste i kremowe, dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez jakiś czas.
Następnie dodawać po jednym żółtku, rozpuszczoną czekoladę i esencje waniliową.
Przełożyć do miski i mieszając łopatką powoli dodawać mąkę.
Mikserem ubić białka razem z cukrem, aż piana stanie się sztywna, lśniąca i bardzo delikatnie połączyć z ciastem.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy.
Piec w gorącym piekarniku przez około 45 minut.
Wbić patyczek i sprawdzić czy jest suchy.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić około 20 minut w formie.
Po wyjęciu z formy zostawić do wystygnięcia na metalowej kratce.
Wyrównać nożem powierzchnię tortu, potem przeciąć na dwa krążki i pierwszy posmarować marmoladą morelową. 
Przykryć drugim krążkiem i posmarować wierzch i boki tortu resztą marmolady.
Pozostawić na 1/2 godz. do zakrzepnięcia marmolady.
Wszystkie składniki lukru przełożyć do rondelka o podwójnym dnie i gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
Lukier musi być błyszczący i gładki.
Odlać trochę do dekoracji.
Tort przełożyć na kartonowy krążek umieszczony na odwróconym talerzu, wylać na wierzch czekoladę i jeśli zajdzie taka potrzeba rozsmarować go, aby pokrył całą powierzchnię.
Nie należy jednak lukru zbytnio dotykać, bo straci swój błyszczący charakter.
Napełnić papierowy rożek pozostałym lukrem i ozdobić tort napisem "Sacher".
Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby marmolada całkowicie stężała i wyjąć na godzinę przed podaniem!




2 komentarze: